1 Şubat 2009 Pazar

Profiterol


Şu Hamuru
Şu hamuru adını Fransızca lahana anlamına gelen choux'dan alıyor. Çabuk kabaran, içi boş bir hamur bu. Ana malzeme olarak tereyağı, un, tozşeker, yumurta, su ve tuzdan oluşuyor. Kaynayan suyun veya sütün içine atılıyor. Nötr bir tadı olduğu için tatlıyla da tuzluyla da dolduruluyor. İçinde şu hamurunun kullanıldığı halk arasında en çok kullanılan tatlı profiterol. Eski Türk tatlılarından hanımgöbeğinin de şu hamurundan yapıldığı unutulmamalı.
Önce toplar için hamurunu hazırlamalısınız.
Çelik tencereye;
-1 su bardağı su
-50 gram tereyağı
-Yarım çay kaşığı tuz koyup kaynamasını bekleyin. Kaynadığı an altını kısıp hemen 1 su bardağı artı 1 yemek kaşığı unu ekleyin. Tahta kaşıkla hızla karıştırın. Hamurun kendini topladığını göreceksiniz.
Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Sonra hamura 3 yumurtayı sırayla yedirin ve krema sıkma torbasına ya da bir ucunu makasla uygun büyüklükte kestiğiniz temiz bir poşete doldurun. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye hamurdan küçük toplar sıkıp fırında pişirin. Toplar pişince sakın fırından çıkarmayın, söner. Fırını kapatın ve soğumasını bekleyin.
İçinin kreması için:
-1lt. süt
-3 kahve fincanı şeker
-3 kahve fincanı un
ile koyu kıvamlı bir muhallebi pişirin.
Altını kapatınca bir paket şekerli vanilin ve 50gr margarin ekleyin. (Bu muhallebiyi tiramisu yaparken ve pasta yaparken ilk katın hemen üstüne meyvelerden önce de kullanabilirsiniz.) Muhallebiyi üzerinin kabuk bağlamaması için karıştırarak soğutun. Yok uğraşamam derseniz dr. amcanın vanilyalı pudingini de kullanabilirsiniz.
Topların tek tek bıçakla tamamen koparmadan içlerini açarak ılık muhallebilerle doldurun.
Yine dr. amcanın çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp, karıştırarak soğuttuktan sonra içi krema doldurulmuş topların üzerine gezdirin.


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin