17 Mayıs 2012 Perşembe

Etli Kıtır Çorbası






Osmanlı Mutfağı'ndan leziz bir çorba tarifi vereceğim sizlere.Bu çorbayı da bir önceki gönderide ismi geçen Ömür Şef'in değerli annesi yaptı Soframız Programı Bursa Bölümü'nde. Cevriye Hanım bu çorbayı yaparken biz evde karı koca sabırsızlandık hemen yapmak için. Sanal alemde taradığınızda bu yetenekli ailenin diğer üyesi Emre Akkor'un ismiyle karşılaşamak şaşırtmadı beni.

Tadına doyamayacaksınız. İçindeki hamurlar gözünüzü korkutmasın. Hamur açacaksınız, korkmayın, hamur sizden korksun! Annem böyle derdi bana. Hoş şimdi de öyle savura savura hamur açtığımı söyleyemem. Ama canımız mantı çektiğinde yapıyorum sızlanmadan.

Bir su bardağı un, bir yumurta, yarım çay kaşığı tuz ve az su ile mantı hamuru kıvamında, kulak memesinden sert bir hamur yoğurun, bırakın bir kenara dinlensin.

Siz bu arada iki yüz elli gram kare kare doğranmış kemiksiz eti, üzerini üç parmak geçecek kadar suyla düdüklüde haşlamaya bırakın. Etiniz koyun, kuzu ya da dana olabilir. Orası sizin alışkanlıklarınıza, damağınıza kalmış.

Dinlenen hamuru, hafifçe unlayarak bıçak sırtı kalınlığında açın, sonra küçük küçük kareler halinde kesin. Kestiğiniz hamurların üzerlerine un serpin ki yapışmasınlar birbirlerine. Yok ben yapamam diyorsanız, ev eriştesi bulduğunuz dükkanlarda çorbalık diye sorarsanız kurutulmuş halde bulabilirsiniz bu küçük hamurcukları.

Haşlanan etlerin suyuna, kaynar vaziyette iken kestiğiniz küçük kare hamurların yarısını, bir avuç da haşlanmış nohutu atın.Göz kararı biraz da duru su ekleyin. Ocağın altını ortadan aza getirip hamurları pişmeye bırakın.

Geniş ve derince birr kapta yarım kilo yoğurt, bir yumurta ve iki diş ezilmiş sarımsağı çırpın. Çorbanın kaynayan suyundan kepçe ile azar azar alarak yoğurtu terbiyenin ısısını çorbaya eşitleyin. Terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya ekleyin, bu arada süreki karıştırın.

Hani hamurların yarısını ayırmış idik. Şimdi onları tereyağında bir güzel renkleri kahveye dönene dek kızartın ve çorbaya ekleyin. Tuzunu kontrol edin, en cafcaflı aşamaya geldi sıra. Yine bir parça tereyağını eritip hafifçe yakın. Kepçeye kuru nane koyup çorbanın üzerine tutun veee yaktığınız tereyağını nanelerin üzerine dökün. Böylece naneler yanmayacak, o muhteşem kokusunu çorbaya verecektir.

Nasıl? Okurken ağzınız sulandı di mi?

Mühimdir: bu leziz çorba bekletmeye gelmez; içindeki hamurlardan, sarımsaktan ve yoğurttan dolayı. Pişer pişmez sıcağıyla tüketmeye özen gösteriniz lütfen.  


10 yorum:

ebru dedi ki...

Canımcım gerçekten okurken ağzım sulandı. Ne de lezzetli olmuştur bu çorba ama. Ellerine sağlık bir tanem.

Unknown dedi ki...

Bence ugrasmaya deger, deneyecegim. Tesekkurler, sevgiler...

Nurşen Aksoy dedi ki...

Nasıl güzel bir çorba bu böyle bayıldım..Canım çekti...hemen denenmeli bence..ellerinize sağlık..sevgiler

Nurşen Aksoy dedi ki...

Nasıl güzel bir çorba bu böyle bayıldım..Canım çekti...hemen denenmeli bence..ellerinize sağlık..sevgiler

Sonu garanti tarifler dedi ki...

çok güzel görünüyor.emek vermeden yemek olmaz değil mi.ellerine sağlık canım.sevgiler...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

Mmmm sorma sorma hemde nasil sulandi :)
cok guzel bi corbaymis benimde denemem gerekir, ellerine saglik canim

Unknown dedi ki...

Sabahın bu vaktinde ciddi ciddi canım çekti:)
Zaten yapsam bir sonraki öğüne kalacağını sanmıyorum :)
Çok nefis gözüküyor.
Ellerine sağlık canım.
Hayırlı cumalar diliyorum.

sibelyalcincom dedi ki...

ellerine sağlık canım benimde denenecek listemde bekleyen bir tarif:)) sevgiler

gulsev dedi ki...

Necla henüz kahvaltı yapmamış kişi okudu bu tarifi dikkatini çekeyim :) Ağzım şapur şupur mutlaka deneyecegim hatta web de bulursam videoyu bulmak istiyorum, ellerine sağlık arkadasım :)

sare dedi ki...

Nane yakılması ayrıntısıyla birlikte muhteşem bir tarif olmuş, canım. Ellerine sağlık.
Afiyetler olsun, çok sevgiler..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin