23 Eylül 2014 Salı

Rosto Köfte



Evlerde, misafir sofralarında, öğrenci yurtlarında, kreşlerde, lokantalarda sıkça gördüğümüz bir tarif rosto köfte. Temel olarak köftenin büyük parça halinde fırında pişirilip dilimlenerek yanında genellikle patates püresi ile servis edilen hali diyebiliriz. En sevdiğiniz köfte tarifinizi kullanabilirsiniz mesela. Evdeki malzemenize, sizin paşa gönlünüze de eyvallah der hem. İçine dalyan köfteye özenerek bezelye, patates, havuç koyan da var, koymayan da. Köftesine dilediğiniz baharatı katmakta özgürsünüz, sosuna da. Aman deyim patates püresini blendırla çekmeyin de gerisi size kalmış.

Ben orta yağlı kıymaya tuz, karabiber, kekik, kimyon, soğan rendesi, yumurta, az bayat ekmek içi ekleyerek hazırlarım köfte harcını genellikle. Sonra yağlanmış dikdörtgen bir kalıba koyup 200 derece sıcak fırına yollarım.

Köftesi pişerken piyazlık doğradığım kuru soğanları zeytinyağında biraz  da karamelize oluncaya dek kavururum; yakmadan, az ateşte. Bir de rende havucu ekler onu da yumuşatırım hafifçe. Sonra bolca domates salçası ile kavurur sıcak su veririm. Hatta suyun bir kısmı et suyudur, soğanların üzerini üç parmak geçecek kadar. Tuzunu ve karabiberini, bir tane de defne yaprağını  ekler kaynadıktan sonra altını kısar, soğanlar iyice yumuşayana kadar pişiririm. Piştiğinde defne yaprağını alır, blendırdan geçirir, koyu kıvamlı bir sos elde ederim. Sosunuz cıvık olduysa korkmayın, derin bir tavada azıcık un kavurup, sosu alıştıra alıştıra topaklaşmadan yavaş yavaş ekleyin. Kaynayınca az ateşte özleşip kıvam bulana kadar daha pişirip altını kapatabilirsiniz.

Şimdi en zevkli kısımda sıra. Üzeri nar gibi kızaran köfteye temiz bir bıçak batırıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Piştiğinde patates püresi ve salçalı sosuyla birlikte servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...




3 yorum:

sibelyalcincom dedi ki...

Bende patatesin blendırdan geçirilmesine karşıyım :))) ellerinize sağlık nefis bir görüntü sevgiyle

Serap dedi ki...

Nefis görünüyor. Tablo gibi olmuş. Ellerinize, emeklerinize sağlık.

kalpkurabiye dedi ki...

bu destansı anlatımı özlediğimi belirtmeliyim bence :)
ellerine sağlık ablacım ellerine sağlık kendimden geçirttin yani :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin