16 Kasım 2014 Pazar

Soya Soslu Tavuk Kanatları Romesco Dip Sos İle



Sizlere peş peşe üç tavuk yemeği tarifi vereceğim. Üçü de misafir ağırlayacak nitelikte, çabucak hazırlanabilir umduğunuzdan da çok lezzetli. Artık dünya mutfaklarından teknikler, malzemeler ve tarifler iyiden iyiye yerleşti damaklarımıza. Söz konusu  üç tarif de anlatmaya çalıştığım farklı ülke mutfaklarının bizim evde vücut bulmuş ve sevilmiş halleri. Soya sos, sarımsak, zencefil, portakal suyu, bal, acı biber sosu tavuk ve et lezzetlendirmede artık sıklıkla kullandığımız  unsurlar oldular. Tavuk kanatlarını soya sos, zencefil, sarımsak, biraz bal, acı biber sosu ile terbiye edip yağlı kağıt serilmiş tepsiye serip önceden ısıtılmış 200 derece fırına yollamanın nesi zor olabilir ki? Üstelik  yanına bir de muhammara benzeri meze yapacağız. Bu sosun ortaya çıkışı  bir keresinde muhammara yaparken elimin altında ceviz olmayınca yerine fındık kullanmamla başlamıştı. Sonrasında fınfık, kaju, badem derken her seferinde temel tarif etrafında dolanan ama küçük farklılıklarla beni mutlu eden yeni yeni soslar/mezeler çıkarmıştım ortaya. Daha sonra araştırdığımda bu benzerlikte başka bir sos olduğunu keşfettim ki dünyada ''romesco sauce''  olarak biliniyordu.

Benim romesco sosumda son durum şöyle: acı biber salçası, közlenmiş temizlenmiş kapya biberi,biraz kızarmış ekmek, közlenmiş domates ( bunu en çabuk tarafından domatesleri tost makinasında biraz kararana kadar pişirerek de kullanabilirsiniz) sarımsak, zeytinyağı, tuz,  önce biraz yağsız tavada sarartılmış fındık, badem ya da  kaju hangisini isterseniz, limon suyu, sirke, toz kırmızı biberi blendırda bızzttlatarak elde ediyorum. Sonuç her türlü et ve tavuk yemeğinin yanına yakışan bir lezzet oluveriyor. Fırında bir kere alt üst edilip nar gibi kızarmış tavuk parçalarıyla nasıl da uyumlu !

Afiyet olsun. Siz biraz tavuk, biraz da sostan ayırmayı unutmayın. Yepisyeni bir başka yemek daha çıkaracağız, bekleyin...


2 yorum:

Açalya dedi ki...

Dünyanın tüm tavukları, birleşin! Size bişey göstericem :)

Narince dedi ki...

Aça yaaa nerden aklına geliyor bu laflar yav :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin